Nya trenden...

Läste om den nya trenden bland bratsen på stureplan. Istället för att spruta svindyr champagne på varandra och alla som befinner sig i derans närhet, har de börjat med något som kallas vaskning. Det innebär att de beställer in champagne, kollar den så allt är oki, sedan får servitören/servitrisen gå och hälla ut den i vasken. Låter helt vansinnigt, snacka om att slöööösa pengar...

Betydelse för brats för den som inte visste:
En brat är slang för ungefär ”skitunge”. Ordet har vi importerat från engelskan och det kan ha betydelserna(bortskämd) barnunge, snorvalp, skitunge, barnunge, överklasslyngeleller illbatting.
Att vara högljudd och talför är också betydelsen vi hittar i Svenska Akademiens ordbok. För verbet ”brata” finns tre betydelser: ”bullra, larma”, ”skryta, skrävla” och ”rumla, festa”. I Västergötland hittar vi också ”brata upp” med den roliga betydelsen ”lägga upp och visa något för att pråla med det”.

Vi kan alltså konstatera att de svenska bratsen framförallt är personer som talar (för) mycket, som skvallrar, pladdrar och talar fort. Det kan också vara en skrytmåns och en skrävlare. Gällande verben handlar de främst om höga ljud, vilket man skulle kunna koppla ihop med en person som pratar för mycket, för högt och för fort.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0